اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی تدریس و اضطراب امتحان در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان - صنوبر عباس (روان‌شناسی انگیزش، رفتار و سلامت)
مقدمه و هدف: دانشجویان دانشگاه فرهنگیان ممکن است به دلیل مواجهه با چالش‌های تحصیلی در انگیزش تحصیلی و خودکارآمدی تدریس افت کنند و میزان اضطراب امتحان آنان افزایش یابد. بنابراین، هدف این مطالعه تعیین اثربخشی آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی بر انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی تدریس و اضطراب امتحان در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان بود. روش‌شناسی: این پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه فرهنگیان مرکز آموزش عالی شیخ انصاری دزقول در سال تحصیلی 4-1403 بودند. حجم نمونه 40 نفر محاسبه که پس از بررسی ملاک‌های ورود به مطالعه با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه‌ای تحت آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی قرار گرفت و در این مدت گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. برای گردآوری داده‌ها از مقیاس انگیزش تحصیلی (والرند و همکاران، 1992)، مقیاس خودکارآمدی معلم (اسکالویک و اسکالویک، 2007) و پرسشنامه اضطراب امتحان (ساراسون و ساراسون، 1990) استفاده شد. داده‌های پژوهش حاضر با روش‌های خی‌دو و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم‌افزار SPSS-26 تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج این مطالعه نشان داد که بین دانشجویان گروه‌های آزمایش و کنترل از نظر سال چندم دانشگاه و سن تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0P>). همچنین، آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی باعث افزایش انگیزش تحصیلی و خودکارآمدی تدریس و کاهش اضطراب امتحان در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شد (001/0P<). نتیجه‌گیری: طبق نتایج این مطالعه، مشاوران و روان‌شناسان تحصیلی می‌توانند از روش آموزش راهبردهای یادگیری خودتنظیمی در کنار سایر روش‌های آموزشی موثر جهت بهبود ویژگی‌های مرتبط با تحصیل به‌ویژه افزایش انگیزش تحصیلی و خودکارآمدی تدریس و کاهش اضطراب امتحان استفاده نمایند.