اثربخشی آموزش ایگوی زوجی بر تجربه هیجانی مثبت و منفی نسبت به همسر در زنان مبتلا به خشونت خانگی - صادقی زهرا; آتش پور سید حمید; یوسفی زهرا (روان‌شناسی انگیزش، رفتار و سلامت)
مقدمه و هدف: زنان مبتلا به خشونت خانگی در ادراک تجربه هیجانی مثبت و منفی نسبت به همسر مشکل‌هایی دارند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش ایگوی زوجی بر تجربه هیجانی مثبت و منفی نسبت به همسر در زنان مبتلا به خشونت خانگی انجام شد. روش‌شناسی: پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. جامعه مطالعه حاضر، زنان متأهل خشونت‌دیده مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1403 بودند. نمونه پژوهش 40 نفر در نظر گرفته شد که پس از بررسی ملاک‌های ورود به مطالعه با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه مساوی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه‌ای به مدت دو ماه (هفته‌ای یک جلسه) تحت آموزش ایگوی زوجی قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. داده‌های پژوهش با مقیاس تجربه هیجانی نسبت به همسر (یوسفی و همکاران، 2023) گردآوری و با روش‌های تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم‌افزار SPSS تحلیل شدند. یافته‌ها: نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش ایگوی زوجی باعث افزایش معنی‌دار تجربه هیجانی مثبت نسبت به همسر و کاهش معنی‌دار تجربه هیجانی منفی نسبت به همسر در زنان مبتلا به خشونت خانگی شد و نتایج در مرحله پیگیری نیز باقی ماند (001/0P<). نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، مشاوران، روان‌شناسان و درمانگران می‌توانند از روش آموزش ایگوی زوجی در کنار سایر روش‌های آموزشی و درمانی موثر برای بهبود تجربه هیجانی استفاده کنند.