مقایسه اثربخشی روان‌درمانی هیجان‌مدار و روان‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر استرس زایمان و عزت‌نفس در زنان باردار - آقاکثیری, مینا; زارع بهرام‌آبادی, مهدی; کشاورز افشار, حسین; شیرافکن کوپکن, علی (روان‌شناسی انگیزش، رفتار و سلامت)
مقدمه و هدف: زنان باردار دارای استرس زایمان هستند و همین مسئله می‌تواند بر عزت‌نفس آنها تاثیر منفی بگذارد. بنابراین، هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی روان‌درمانی هیجان‌مدار و روان‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر استرس زایمان و عزت‌نفس در زنان باردار بود.روش‌شناسی: این پژوهش نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش همه زنان باردار مراجعه‌کننده به بیمارستان قمر بنی‌هاشم (ع) در سال 1404 بودند. حجم نمونه 45 نفر در نظر گرفته شد که با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند. هر یک از گروه‌های آزمایش هشت جلسه تحت مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ترس‌های زایمان (لاوی، 2000) و سیاهه عزت‌نفس (کوپراسمیت، 1981) بودند. داده‌های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس تک‌متغیری در نرم‌افزار SPSS-24 تحلیل شدند.یافته‌ها: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هر دو روش روان‌درمانی هیجان‌مدار و روان‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی در مقایسه با گروه کنترل باعث کاهش استرس زایمان و افزایش عزت‌نفس در زنان باردار شدند (001/0P<). همچنین، روان‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی در مقایسه روان‌درمانی هیجان‌مدار باعث کاهش استرس زایمان و افزایش عزت‌نفس در زنان باردار شد (01/0P<).نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه، درمانگران و روان‌شناسان می‌توانند از روش‌های روان‌درمانی هیجان‌مدار و روان‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی برای کاهش استرس زایمان و افزایش عزت‌نفس در زنان باردار استفاده کنند.